måndag, oktober 31, 2005

tentamensplugg

Efter en stadig lunch (2 avocado, cashewnötter, 1 satsumas och 1 clementin) är det dags att ta tag i tentapluggandet. Nu ska det sista talet förberedas och inventio och intellectio ska skrivas. Det handlar om muntan som innebär att mn ringer till Ring P1 och håller sitt tal. Jag måste göra en målgruppsanalys. Hm...innan jag betämmer mig för vilka jag ska tala till måste jag ju ta reda på vilka som lyssnar på P1. Tips emottages tacksamt. En dé jag har är att tala till de riksdagspolitiker som lyssnar på programmet.

Andra talet idag gick faktiskt bra. Kände mig ganska säker när jag skulle tala tack vare att jag hade övat så mycket. Fick en liten bassning dock eftersom jag i mitt tal hävdade att jag hade en dotter. Men om jag skulle stå och hålla ett tal och låtsas att mina studiekamrater var syrianska småbarnsföräldrar måste jag ju även kunna låtsas att jag har en dotter. Läraren kan väl ändå inte tro att jag är så dum att jag skulle lura min lyssnare om jag höll talet på riktigt. Så mycket har jag ändå lärt mig om kursen att jag förstår att jag måse värna om mitt ethos.

En låt att lyssna på när man känner sig nere: "Oh Boy" med Peps Persson.

söndag, oktober 30, 2005

mysteriet om den extra timmen

Igår tog jag mig äntligen tid att lära mig hur iTunes fungerar så nu är min iPod fullsmockad med en massa härlig musik, och inte sådant som min sambo tycker jag ska lyssna på :) Dock finns massa plats kvar så jag kan fylladen med ca 600 låtar till. Det får bli ett framtidsprojekt.

Igår åkte jag till skolan för att studera argumenationsnalays. Fungerade i ca 3 timmar sen började tankarna fara iväg på annat håll. Skrev i alla fall klart intellection och inventio till morgondagens tal och började öva inför nämnda tal. På kvällen i soffan framför teven läste jag några texter och analyser, inte den bästa studiemiljön men det var ändå lördagkväll!

Besökte nya Weekdaybutiken på Götgatan igår. Wow! Snacka om skillnad från deras butik på Olofsgatan. Det var proppat med folk så det blev mer en titt på lokalerna än på kläderna men jag ska göra ett nyt försök en annan gång. Köpte förresten en top från deras lilla butik i veckan som jag faktiskt lämnade tillbaka. Jag skulle visa mitt inköp för pojkvännen och inte förrän då ser jag att det står "Döda Min Mamma Om Du Kan" på den. Nog för att jag fick mig ett gott skratt men det kändes inte rätt mot min lilla mamma att gå runt med en tröja med det trycket.

Nu: tillbaka till talet! Ska försöka få syrianska småbarnsföräldrar i Ronna att vilja avskaffa monarkin.

Förresten, lyx med extra timme idag. Jag säger som Claes Eriksson: "Var har den timmen varit hela sommaren?"

fredag, oktober 28, 2005

nedräkningen har börjat...

Igår var det exakt en månad kvar till första advent. Det kändes av framåt kvällen. Jag hade köpt clementiner, äkta julfrukt och doften spred sig i hela lägenheten. Mmm. Trots att jag brukar vara så emot Halloween så kunde jag inte låta bli att köpa ett stearinljus i form av en pumpa som jag tände. Mysigt!

Hela dagen var lyckad. Först åt jag på Tiger med far och bror. Jag hade iofs ätit thaimat kvällen innan men blev så rörd av att de hade valt restaurangen för min skull. Sedan tog vi en varsin kaffe på Väsby nya. Efteråt följde jag med pappa hem för att skriva på mitt tal. Insåg att jag inte skulle vara så effektiv om jag åkte hem och tyckte det var bättre att stimulera kreativiteten med hjälp av miljöombyte. Fungerade bra!

På kvällen fick jag mess från Hiwot och vi ska ses ikväll över en drink eller två. Har inte träffat henne på över ett halvår. Galet!

Annars blir det bara plugg hela helgen. Håller mitt andra tal på måndag och på fredag är det tenta. Jag är så himla ledesen för tentan går på kvällen vilket innbär att jag inte kan följa med familj, kusiner, mostrar och morbror på kryssningen de ska på på fredag för att fira min äldsta kusin som fyller 20. Jag är avundsjuk!

onsdag, oktober 26, 2005

kollade precis på förra årets argumenationstenta. jag är körd.

Shoppingens baksida

På tal om skodon så står nu två par stövlar till och trängs på skohyllan. Till min stora glädje, men till min sambos förtret. Jag måste nog börja inse att jag verkligen gillar skor. Fixade faktiskt lite extra plats bland skorna när jag ställde undan ballerinor och loafers för den här säsongen.

Så blev det alltså den 25:e och jag kunde inte hejda mig som vanligt. Dumma dumma jag. Åkte till nya köpcentret i Sickla för att kolla läget och råkade shoppa lite smått och gått.

Idag skulle jag förbi Gallerian och lämna in ett cv i en butik och blev överfallen av världens snyggaste väska i påsmodell, precis en sådan jag vill ha!!

Kände mig dock väldigt ekonomisk när jag spatserade ut från Weekday med ett par svarta stuprörsjeans för bara 400 riksdaler. (Hur man nu kan vara ekonomisk när man spenderar pengar på jeans som redan finns i överflöd i min garderob) Men bara jag får ett extrajobb så kommer det att kännas mer berättigat att leva som jag gör. Hoppas hoppas hoppas.

Det börjar dra ihop sig till nästa tenta. Har inte riktigt förstått det men ska ta tag i saken imorgon. Men första ska jag äta lunch med far och bror. Trevligt! Bror min körde upp idag. Hoppas att han grejade det!

söndag, oktober 23, 2005

tomtar i ugnen

Låter suspekt, men det handlar om mina lertomtar. Har återtagit produktionen av mina söta tomtar och förra årets lera räckte bara till 2 figurer (en "i nöd och lust" och en "vi hör ihop"). Så i veckan bär det av till Panduro för inköp av mer lera och massa andra roliga tillbehör. Jag misstänker att jag kommer att stanna där ett bra tag för att inventera ordentligt och se vad som erbjuds inför denna jul. Det ska ju göras julkort, julklapsetiketter och massa annat.

Till en helt annan sak. John Legend sjunger rakt in i hjärtat. Underbart.

I hang up you call
We rise and we fall
And we feel like just walking away
As our love advances
We take second chances
Though it's not a fantasy
I Still want you to stay
(ur låten "Refuge")

Ska förbereda en debatt med för- och motargument till ämnet "Förbjud abort". Lite tungt men väldigt nyttigt att kunna se saker och ting från olika håll. Och en riktig debatt dessutom, det ska bli spännande. Inte det allra lättaste att framföra sina argument, inledning och slutord under tidspress men säkert mycket givande.

Idag ska det ut och letas födelsedagspresent till kusin som fyller 20. Avslöjar dock inte vad det blir för man kan aldrig veta vem som läser detta. Kan bara avslöja att det var min idé och att jag skulle bli fruktansvärt glad om presenten var till mig.

Nu piper ugnen. Tomtarna vill ut!



lördag, oktober 22, 2005

It's a rich mans world

Ja, det här med pengar är knepigt. Eller rättare sagt, att inte ha några. Sitter hemma och känner mig fullkomligt apatisk och känner inte för att ta tag i någonting. Det enda jag kan tänka på är vad jag hade kunnat göra om jag hade pengar. Hur sjukt är inte det? Finns massa borden här hemma men dessa ägnar jag inte en tanke.

Hur underbart vore det inte att gå ned till Mersmak och ta en dubbel latte och läsa skvallertidningar? Eller köpa den där fantastiska koftan jag har spanat på i evigheter på Stray Boys?

Det gäller att hålla ut till tisdag. Då kan jag bli lite spontan återigen. Tyvärr tenderar jag att bli både lite för spontan och lite för givmild när pengarna precis trillat in på mitt konto. Förbättring är ett måste. Jag jobbar på det.

torsdag, oktober 20, 2005

Den där Reinfeldt

Sabina, jag håller med angående Sundströms krönika. Läs den. Punkt.

VG

Jag klarade det! Jag fick VG på första kursen!

Det är skönt när man ser att ens ansträngning ger utdelning.

Nu ska jag äta satsumas.

onsdag, oktober 19, 2005

Jag Och Mina Skor

Idag sa en tjej till mig att jag har olika skor på mig varje dag. Har inte tänkt så mycket på det. Men när jag tänkte efter så insåg jag att jag har verkligen varierat mig den senaste tiden. Jag har haft guldballerina, bruna ballerina, vita sneakers, Sko Punkten-fyndet med tweedmönster, stövlarna med tweedmönster, cowboy-boots, svarta stövlar från förra säsongen, nya second hand-stövlarna och ändå så inser jag att det står fler skor på hyllan att avverka innan jag gått varvet runt. Konstigt, jag har aldrig sett mig själv som någon skomänniska. Men jag kanske har blivit det, precis som mamma! Annars har jag länge varit en jeans-människa. Jag vet inte om jag vågar räkna antalet jeans som jag använder regelbundet men det ligger väl på ca 15 par. Så jag kan varje dag i 2 veckors tid bära olika jeans. Coolt.

tisdag, oktober 18, 2005

det är bara att bita ihop

på andra sidan linjen sitter en riktig översittare som hånskrattar åt mig. en grinig gammal tandsköterska som tycker att det är mitt fel att de felbokat min tandläkartid. varför i hela världens namn måste man vara så otrevlig? och varför blir jag helt stum och nästan gråtfädig för att en total främling pratar nedvärderande med mig? jag borde inte bry mig. jag är så, så nära att ringa upp denna tandläkarmottagning och avboka min nya tid (jag måste vänta över en månad till!) och säga att jag käner mig väldigt illa behandlad och att jag därför tänker besöka en annan mottagning. det tål att tänkas på i alla fall.

rörigt i skolan är det också. vår seminarielärare har slutat och min grupp slungas fram och tillbaka mellan massa olika grupper och vi får olika lärare varje gång. som om inte mitt magsår var nära nog. jag behöver faktiskt en relativt fast punkt när det gäller skolan. det blir svårare och svårare att göra uppgifterna när oron över nya lärare tar över tankegångarna. men egentligen är det jag som överreagerar. det är bara att blunda och svälja så känns det säkert bättre sen. eller?

har lite att läsa nu men hittade en rolig broschyr bland posten. någon slags bokklubb för pysslare. nu inför jul så passar det mig som handen i handsken. fanns 2 böcker att beställa innehållandes julpyssel, mat, godis och julklappstips. ska bara bläddra lite innan jag börjar med didaktiken.

fredag, oktober 14, 2005

Rödvin efter en hård vecka, ja tack!

Nu har mitt paket från ellos kommit, innehållandes de första julsakerna för i år. Jag gissar att det här bara är början. Med tanke på att jag bara är 24 år borde inte min låda med julprydnader vara så stor. Jag kan dock informera om att mina lådor är många och stora.

Talet idag blev skit. Jag fick en massa fin respons men jag är alldeles för självkritisk för att ta till mig av det.

Jag är så fruktansvärt sugen på rödvin. Ska leta i skåpen hemma och se om jag hittar någon flaska, eller varför inte en tetra. Jag har tyvärr bara 12 kr på mitt konto så det blir tyvärr inte någon ny flaska från systembolaget. Och oroa er inte att jag inte ska ha råd att hämta ut ellos-paketet. Jag är en van postorder-drottning som har konto hos h&m, ellos, josefsons, you name it!

Jessica Simpsons skiva ljuder i min iPod. Den är inte wow men jag har ju gått och blivit lite kär i henne så jag lyssnar skränar med.






Om du inte vet vad pop-rygg är för något så beror det på att du inte läser Rocky. Bakläxa!

torsdag, oktober 13, 2005

Storhandla - ett rent nöje! (...jag är inte riktigt normal, jag vet!)

Jag älskar att storhandla! Att gå med en stor tom kundvagn och strosa runt bland hyllorna och undersöka priser och förpackningar. Jag köper på mig en massa konserver, fysvaror, ris, spagetti och jäst. Då finns det till många måltider framöver och att alltid ha torrjäst hemma är en fröjd. Jag förstår verkligen fördelen med att baka matbröd: billigt och fantastiskt mycket godare, och mer mättande istället för alla luftfyllda limpor i butikerna. Som säkert förstås har jag precis varit och storhandlat idag. Jag var på Willys och fick skjuts att pappa. Världens bästa pappa! Den härliga känslan infinner sig även hemma när det är dags att packa upp. Allt ligger huller om buller på köksbordet och kylskåp och skafferi passas på att rensas. Ut med det gamla, in med det nya! Nytorkade hyllor och skinande kylskåpsinredning. Det blir en fröjd att framöver öppna kylskåp och skafferi. Aaahh...

Var även förbi PC city och köpte ett USB-minne. Mamma och pappa betalade...tack! Nu slipper jag ångesten över krånglande nätverk och mail-trubbel. Nu har jag världens snyggaste, silvriga USB-minne med massa massa massa minne.

Intellectiot och inventiot pockar på mitt medvetande. Bäst att ägna de lite tid så att jag slipper ångest ikväll.

tisdag, oktober 11, 2005

Andra bullar.


Idag var det dags att baka igen. Dock gjorde jag en liten modefiering. Tillsatte lite linfrön och toppade med flingsalt. Dessutom klippte jag 2 hack i varje bulle så att de ska bli extra piffiga!

Börjar komma en bit på talet. Har hittat de flesta argument men målgruppsanalysen är knepig. Det är hemskt svårt att inte vara fördomsfull.

Nu börjar det dofta gott och nybakat här hemma. Har den första plåten i ugnen nu. Det är verkligen mysigt att vara huslig och pysslig ibland. Jag har mina perioder då jag gör en reid genom lägenheten. Då kan allt hända. Allt från lyxig middag, nya kuddfodral, omplantering av blommor eller moppning av golv. Börjar sakna mina tomtar och framför allt själva tillverkandet av dem som jag ägnade mig åt förra hösten och vintern. Frågan är bara om jag ska satsa på julmarknad i år igen. Det är inte en fråga om intresse, snarare om tid. Men jag är allt bra sugen...

måndag, oktober 10, 2005

Låt mig inte missa julen...!

Jag har ett tal att förbereda. Ett tal som ska rikta sig till pensionärer på Östermalm, i alla fall den här veckan. Nästa vecka ska samma tal rikta sig till småbarnsföräldrar i Ronna. Alltså måste jag hitta bra argument som passar mina målgrupper. Jag ska göra en målgruppsanalys. Det bästa vore dock att först komma på en tes. Jag funderar på: "Avskaffa monarkin!" Något jag tycker, alltså lättare att tala om. Måste göra lite research ikväll bara så att jag kan skriva klart talet imorgon.

Inatt återkom en av min vanligaste mardrömmar. Hua. Jag drömde att det var 23 december och jag hade missat att det var jul. Hemskt! Jag hade inte pyntat alls. Jag hade alltså missat hela advent, att hänga upp stjärnor och ställa fram ljusstakar, att baka och att tända ljus. Kanske låter detta skrattretande för de flesta, men för mig är det lika hemskt varje gång jag drömmer detta. Så idag har jag gått omkring och längtat till advent som en tok. Mest har jag längtat till andra helgen i advent då jag och mamma som vanligt ska åka till Örebro för att julshoppa, mysa och umgås.

Fast iofs vill jag stanna kvar lite i nuet ockå. Vädret är så fantastiskt och det pirrar i hjärtat när jag går ute i solen och sparkar bland löven. Jag trotsar dock den påstådda brittsommarn och svidr mig i min nya fina kappa. På morgonen värmer den bra men på eftermiddagen blir det lite väl varmt, men snygg är den :) Dessutom betyder solskn att jag fortfarande kan använda mina pilgrim-solglasögon. Underbart!

lördag, oktober 08, 2005

man blir alltid lika glad av nya jeans


skulle åkt på kurs med s-studenter i helgen men insåg tyvärr att jag ej hade varken tid eller ork. vill bara ha en vanlig helg utan andramåste än studier. ska snart börja skriva på mitt tal som ska hållas nästa vecka. tungt.

igår kväll var jag och david ute och åt med hans föräldrar på primo ciao ciao på odenplan. utsökt gott och fantastiskt trevligt. innan det mötte jag upp david i västermalmsgallerian för att shoppa ett par jeans till honom. vi gick därifrån med ett par jeans rikare. acne fick det bli (se bilder). samma tvätt som mina favvoacne men modellen var inte lika loose som mina.

idag har jag mamma-längtan men hon har tyvärr fullt upp. funderar på att åka till väsby och tvinga henne att umgås med mig.

för första gången på länge är jag godissugen. inte bra. ett stort glas vatten ska tydligen hjälpa. tvivlar på det men värt att testa.

torsdag, oktober 06, 2005

Vad ska man tro?


Jag klarar inte av att varken ta in eller smälta hur många nyheter som helst.
När Britney & Kevin gifte sig blev mina ögon stora som tefat, för att inte tala om när det talades om att de väntade barn. Snälla Britney, jag hade tagit nyheten om giftemål mycket seriösare om du inte hade genomfört det där första, dumdistriga, giftemålet på fyllan för några år sen. Men jag måste erkänna att jag återfann mitt hopp för Britney & Kevin efter att ha sett på Chaotic i fredags.
Och nu ska alltså Tom & Katie ha barn. Kära nån.
Men en sak som verkligen inte får hända är att Jessica & Nick skiljer sig. Mitt favoritpar, alla kategoier! Trots envisa rykten hävdar de att de fortfarande är lyckliga och kära. Bra bra. Jessica är ju min nya "Jag Vill Vara-Tjej". Jag hade Sarah Jessica Paker, eller snarare Carrie Bradshaw, en period men nu lutar det mer åt Jessica. Dessutom finns det fler modebilder att gotta sig med av henne för tillfället. Dessutom sänds min favvosåpa Newlyweds på MTV varje vardag kl 19. Me Like!

Detta inlägg är tillägnat Anna M.

m: låt oss höja priset på SL-kortet så att vi kan sänka bensinskatten.

jaha...
så mycket för den moderata parollen om sänkt skatt för låginkomsttagare. nu vill m höja priset på SL-kort för att kunna sänka bensinskatten. men det var ju bra. inte för att jag någonsin har trott på den falska solidaritetspolitik som moderaterna gått ut med.
dessutom
varför sporra folk att använda sig av kollektivtrafiken när alla kan sitta i sin egen bil och förgifta miljön?

onsdag, oktober 05, 2005

sammansvärjande diskberg


Ny kurs från och med i måndags. Argumenttion & muntlig framställning. Den slog ned som en blixt och jag känner mig helt knockad ur boxen, dock både positivt och negativt. Fruktansvärt mycket att göra, läsa och förstå. Ändå väldigt intressant och jag tror att kursen kan bli mycket givande.

Pluggade en evighet idag, kändes det som. Men när jag gav upp och packade ihop mig själv och mina pinaler för att åka hem visade det sig att jag bara suttit i bibliotket i 3 timmar! Well, jag var väl otroligt effektiv idag får jag hoppas.

Igår blev det inte mycket gjort. Slutade klockan 12 och kastade mig på tåget till Väsby för att luncha med min käre far. Det blev thaimat(som vanligt) på Tiger. Sedan bar det av hem till mamma och pappa. Tänkte passa på att bli lite nostalgisk och sitta i mitt gamla rum (ja, det finns kvar!) och plugga vid mitt vackra, slitna skrivbord. Väl där insåg jag att det fanns massa annat att göra. Som familjens tekniker, på besök alldeles för sällan, hade uppgifterna samlats på hög. Fjärrkontrollen till luftvärmepumpen hade slut på batterier och mina kära föräldrar hade slitit sina hår i ren frustration över att batteriluckan inte gick att öppna. Jag sa bara: "I fix!", sagt och gjort. Sedan var det mammas skrivare som vägrade skriva ut. Det visade sig att IT-teknikerna på hennes jobb hade pillat på vissa insällningar när hon hade haft sin dator inlämnad (kan de inte annat än att krångla till saker?), så det var bara att gå in i Kontrollpanelen och fixa till. Till slut hade pappa en cd-romskiva med ett anti-virus program som han inte för allt i världen visste hur han skulle hantera. Trots att det klart och tydligt stod på skivan att det bara var att stoppa in den och följa kinstruktionerna så tedde det sig tydligen helt omöjligt för pappsen. Lilla pappa, ibland tror jag att han bara spelar gullig :)
Nu kunde jag i alla fall plugga. Men då insåg jag att jag var tvungen att ta tillfället i akt och ta ett bad. Eftersom ett badkar ses som otrolig lyx när man inte har något själv var jag tvungen att nyttja det.
Sedan blev det lite plugg. Men bara lite. Pappa kom hem efter att ha tvättat bilen och hade med sig kanelbullar, så vi firade kanelbullens dag. Jag hade i och för sig tänkt att baka egna men som vanligt insåg jag att jag varit alldeles för tidsoptimistisk.

Ett klart störande moment just nu är horden av disk som av någon konstig anledning bara blir hotfullt större för varje dag. Alla kastruller och tallrikar fullkomligt blänger på mig. Jag orkar inte! Ikväll ska vi diska har vi sagt. Ska bli intressant att se vem som tar initiativet till en diskkväll ikväll efter middagen.

En ny affär att tycka om: Stray boys på Vikingagatan. Inte bara att den ligger på en fantastisk gata dessutom är kläderna superfina! Var inne och köpte en tröja till David för en stund sen. Hoppas hoppas hoppas den faller honom i smaken.

Dags att studera några proargument, contraargument, premisser och relevansinvändningar nu. Ciao!

Ett nytt försök idag igen att använda mina converse fick mig återigen att känna mig som en clown. Det går bara inte! Varför är det alltid så fint på Johanna?

Ps. Förra året var jag duktigare med tidsplaneringen vilket resulterade i bullarna på bilden.